HUH?!?!?

Het is officieel. Geen ontkennen aan, volgens het VU en het Nederlands Tweelingen Register.
Na een second opinion van de onderzoekers die nogmaals alle gegevens, foto’s, echo’s en DNA onderzoek hebben bekeken is het onomstotelijk…

Al jaren doe ik mee met allerlei onderzoeken van bovenstaande instituten. Vanaf het moment dat we het wisten krijg ik met enige regelmaat verzoeken om mee te doen en vragenlijsten in te vullen.
Soms moet ik dat als ouder zelf doen, soms de leerkracht en ik heb er ook eens eentje aan de huisarts doorgestuurd. Voor het laatste onderzoek waren ook een plasje en 16 (!!) wattenstaafjes met wangslijmcellen nodig (lees spuug 😉 ). Dit was om vast te stellen of de jongens één of twee eiig zijn.
Beetje onnodig onderzoek want ik weet niet beter dat het een twee eiige tweeling is waarvan Syd nog een één eiig broertje had. Ik lag elke week aan het echo apparaat waarbij dat steeds bekeken is..
Maar ja.. het hoort erbij he?

Een paar weken geleden kreeg ik een mail. Aan mij persoonlijk maar zonder namen van de jongens erin genoemd. Ook geen geboortedatum of referentie..
“Uw tweeling is voor 99% identiek en daarom één eiig” was de conclusie.
Na een enorme “WAT???” heb ik familie en vrienden geappt. Iedereen was het met me eens: die uitslag kon niet kloppen. De jongens verschillen zo duidelijk!! En de artsen in het WFG waren toentertijd unaniem.

De volgende dag heb ik contact opgenomen met het VU. Met de vraag of ik misschien de verkeerde mail ontvangen heb? Ik kon tenslotte nergens uit opmaken of het wel echt over mijn kinderen ging.
“Ja hoor, in het kader van de privacy noemen we geen namen of data, maar deze mail is echt voor u!”
– Nou, dan wil ik met alle eerbied voor uw kennis toch hardop twijfelen aan deze uitslag!
We hebben een leuk gesprek gehad en de afspraak dat ik alles zou mailen: De foto’s van hun verschillende uiterlijke kenmerken, de echofoto’s waarop alle 3 de baby’s te zien waren en de pijltjes die de artsen neergezet hadden om de vliezen te tellen. De schoolresultaten ( de één is goed in rekenen, de ander in taal), en alles wat ik nog had uit die tijd qua gegevens rondom hun geboorte.

Vandaag kreeg ik een mail terug van één van de opperhoofden aan het VU.
Een lieve, menselijke en in Jip en Janneke taal geschreven mail.
Met daarin de boodschap dat meneer zich met plezier over de aangeleverde data heeft gebogen en door mijn betoog bijna aan zijn eigen resultaten ging twijfelen. 😀

Hij heeft alle onderzoeksresultaten nogmaals bekeken en kwam met de volgende conclusie:
“…De doktoren van het Westfries GastHuis hebben aangegeven dat op basis van de vliezen die tijdens een echo gezien zijn de tweeling 2 eiig moet zijn. Uit de praktijk blijkt dat deze conclusie echter niet zo zwart-wit is en af en toe nog wel eens niet klopt. Voor informatie hierover heb ik een PDF bijgevoegd.

*Edit.. niet dit schema, maar deze legt het ook uit*

Ook refereert u naar het oor van de jongens dat bij Boy iets anders gevormd is als bij Sydney. Dit is een duidelijk verschil waarmee u ze uit elkaar kan houden. Echter, ook als het DNA hetzelfde is, hoeven niet alle cellen in het lichaam zich precies op dezelfde manier te vormen. Zo ook de oorschelp. Om hier een voorbeeld van te geven: mijn zoontje heeft twee heel verschillende oren om een of andere reden, terwijl het DNA in beide oren toch echt hetzelfde is. Aan de ene kant lijkt het oor heel erg op zijn moeder. Aan de andere kant lijkt het veel meer op mijn oor. Zie hiervoor de foto, hij heet L****. * Idd… op de foto is een vlotte jongeman te zien met duidelijk 2 verschillende oren*

U vraagt:” Kunnen de kinderen zo verschillend zijn als ze 1 eiig zijn?”
Jazeker, ook de hersenontwikkeling hoeft met dezelfde genen ook niet precies hetzelfde te zijn.

Was ik dan zwanger van een 1 eiige drieling? Dat kan ik dus inderdaad niet uitsluiten, maar ik kan het ook niet 100% bevestigen zonder het DNA van het derde kind.

Nou… aan dat laatste kan ik ook niet meer komen want hij is toen voor onderzoek door het Academisch Ziekenhuis in Leuven (België) meegenomen. Maar goed, het is nu duidelijk.
Ik ga morgen maar even bellen met het Nederlands Tweelingen Register.. alle data moet aangepast worden want Boy en Sydney zijn dus toch één eiig!

Boy (heeft Blauw aan) en Sydney

2 thoughts on “HUH?!?!?

  1. Trudy says:

    Of ze nu 1. 2 of voor mijn part 4 eiig zijn, ik hoop dat Boy blauw blijft dragen. Daar kan ik ze aan uit elkaar houden. Op de foto is duidelijk dat Syd meer aan zijn haar doet maar na een flinke regenbui is dat verschil weer weg. Zucht.

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.