Quilty!

Ik voel me schuldig.
Ook al weet ik dat dat gevoel onterecht is. Of juist heel begrijpelijk. Het is maar aan welke kant je staat.
Eind december…de tijd van gezelligheid en saamhorigheid. Maar ik krijg het echt niet voor elkaar.2014-12-12 19.53.22

Natuurlijk hoop ik al een half jaar op een klein wondertje. Nou ja, klein. Het zou inmiddels een groot wonder mogen heten als ik (op korte termijn) een huis kan huren.
Ook zie ik op moment veel mensen die van zeer dichtbij te maken hebben met ziekte, dood, opnames en heel veel onzekerheid. En hoewel ik me daar zoveel mogelijk voor afsluit raakt me dat wel.
Afsluiten voor mij betekent trouwens niet dat het me niets doet.
Maar ik kan er niets aan veranderen. Het enige dat ik kan doen is een luisterend oor bieden, en misschien wat relativerende woorden. Maar daar moet ik enorm mee oppassen want mensen zijn extra gevoelig en dan wordt dat al snel anders opgevat dan ik bedoelde.

Eigenlijk wil ik helemaal geen Kerst vieren. Ik heb er geen zin in en ook geen energie voor.
Ik merk nu hoeveel er eigenlijk door mij georganiseerd wordt, want nu ik 2 weken geleden in het gezin heb aangegeven dat ik er niets aan ga doen dit jaar, wordt er ook bijzonder weinig gedaan.
De boom (sorry, Kerstjurk) is neergezet op mijn initiatief. En ook het lichtslingertje en de guirlande heb ik tegen de muur geplakt. En dat was het dan ook.
Al een week staan de Kerstdozen uitnodigend te wachten tot ze uitgepakt worden, maar de deksels blijven erop.

Dat geeft niet. Dan niet.
Ergens ben ik blij dat ik de Decembermaand extra kan werken. Deze maand is DE maand voor bioscopen…dan moet het allemaal gebeuren. En de voortekenen zijn goed. Het gaat druk worden.
Wat dat betreft is het ideaal dat ik in de (vroege) ochtenduren werk. De kinderen slapen toch lang uit dus zijn nog maar net uit bed als ik weer uit klok. Ik hoef niet dus niet druk te maken om onbetaalbare opvang of zo.
Het voordeel van deze afstand tot de kerststress is dat ik ook inderdaad geen enkele stress ervaar.
Behalve dan die ik mezelf aanpraat. Want ik ‘moet’ het gezellig maken. Ik ‘moet’ van alles regelen en er moeten cadeautjes gekocht worden en noem maar op.
Maar ik voel het niet!! Het boeit me niet…en daar voel ik me schuldig om.

saamhorigMisschien moet ik nog harder mijn best doen. Het is maar 1 keer per jaar.
Misschien moet ik, juist omdat ik voel dat mijn familie en gezin er ook even weinig zin in hebben dit jaar, nog harder mijn best doen de boel bij elkaar te krijgen.
Omdat het juist nu ZO belangrijk is te voelen dat we elkaar nog hebben….en dat het allemaal wel goedkomt.

8 thoughts on “Quilty!

 1. Anja says:

  Om te voelen dat je elkaar nog hebt, heb je al die kerstspullen niet nodig. Ook geen cadeautjes, luxueuze maaltijden en zeker geen kunstmatig gemaakte gezelligheid. Waarom wil je daar je kostbare energie in steken? Uit ervaring kan ik je vertellen dat het daar echt niet om draait en ook niet beter van wordt. Vorig jaar zat ik qua energie aan de grond en kon ik het allemaal niet aan dus hadden we helemaal niks van dat alles. Geen kerst. Dacht ik. Maar weet je, het was ook helemaal niet nodig! We hadden elkaar, een spelletje, een mooi boek en normaal eten. Rustig, relaxed en zonder stress. En wat het mooiste is: ze weten nu allemaal nog wel dat het heel gezellig was, maar niet meer dat we geen boom en andere dingen hadden. Dus wat was nou ook alweer belangrijk? Jij doet het echt meer dan goed genoeg! Dikke knuffel! XXX

 2. Dyana says:

  Lieve Jo,

  Geen idee of je op tips zit te wachten, maar dat is het eerste dat op komt borrelen. Wat een tussenweg zou kunnen zijn is het voorstel om het allemaal echt samen te doen. Knagen die onuitgepakte dozen aan je? Stel voor om 1 uurtje samen met de kids de mooiste dingen uit te pakken en neer te zetten. Kies vooral voor de lichtjes, maakt het sfeervol in een handomdraai. Leg alvast een lekker filmpje en zak chips klaar voor erna. Hup beentjes omhoog en onder een stapel dekens met z’n allen op de bank kruipen. 😉 Geen zin in eindeloos tijdens de Kerst op visite moeten en vriendelijk glimlachen? Nodig de belangrijkste mensen uit voor een brunch op 1 dag en vraag of ze ook iets willen maken. Zo kun je de rest van de tijd weer met z’n allen lekker uithangen op bankje of wandeling maken. Cadeautjes kun je laten kopen. Ieder bv een klein bedrag geven en een algemeen cadeautje voor laten kopen. Dan kun je die husselen en een spel mee doen (net als met Sint) met een dobbelsteen of bij het ontbijt random bij een bord leggen. Kerstdiner geen puf in? Verdeel voor/hoofd/nagerecht over de kinderen (lootje trekken) en laat ze iets uit een kookboek of op internet opzoeken ervoor. Je staat wel met alle kids mee te koken om te helpen, maar daardoor krijg je ook weer bijzondere gesprekken in de keuken 🙂 Eventueel kan ook 1 iemand voor de tafelversiering zorgen.

  Ik hoop heel erg dat je je weg kunt vinden meis. Ik denk dat we allemaal wel eens een jaar de Kerstboom een rotschop hebben willen geven ;-), dus daar hoef je je niet schuldig over te voelen! Maar als het blijft knagen, hoop ik echt dat je iets hebt aan bovenstaande tips!!
  Veel liefs; Dyaan X

 3. Jolanda says:

  We waren van plan mensen uit te nodigen,maar degenen die dat zouden doen hebben dat niet geregeld en ik denk dat we nu simpelweg te laat zijn. (daarbij werk ik tijdens de Kerst gewoon door, dus als ik sinds 6 uur volop aan de bak ben geweest heb ik aan de lucht van een gluhwijntje al genoeg 😉
  Marc regelt het eten..(die heeft geen last van paniekaanvallen in overvolle winkels èn hij heeft vanaf vanmiddag al vrij, dus tijd zat)
  En we hebben nu voor bijna iedereen 1 cadeau. Klaar. Geen stapels zoals vorig jaar… toen was ik ’s zomers al begonnen met verzamelen..

  Ach, het komt zo het komt… volgend jaar heb ik er misschien wel weer zin in.
  Wat ook enorm moet wennen is dat niet alleen ik, maar tegenwoordig ook de 3 pubers werken. Die is er Kerstavond niet, die 2de Kerstdag…die overdag niet…
  Wennen hoor!!

 4. Esther van den Bergh says:

  Ik sluit mij helemaal aan bij Anja! Al die dingen zijn helemaal niet nodig om een fijne Kerst te vieren…. Als je samen bent en het gezellig hebt, is het toch goed?
  Laat je niet gek maken door hoe het allemaal hoort of zou moeten, dat is helemaal niet belangrijk.
  (Even tussendoor, bedoel je niet ‘guilty’ in plaats van ‘quilty’?)
  Ik wens jullie een aantal heel fijne dagen, gewoon gezellig met elkaar. Want inderdaad, dat je elkaar hebt, is al heel wat……

 5. Jolanda says:

  Nee, expres met een Q 😉
  De quality time ontbreekt naar mijn gevoel ….
  Dank je wel voor je lieve wens. Natuurlijk heeft ook Anja gelijk, het is net hoe je er naar kijkt.
  Maar dat vind ik wel lastig..

  • Anja says:

   Dat zie jij waarschijnlijk ook volgend jaar pas… Achteraf is het allemaal zo simpel en duidelijk. Maar daar schiet je nu weinig mee op… Probeer in ieder geval dat schuldgevoel naast je neer te leggen, zo veel mogelijk. Als ze het écht belangrijk vinden is er niets wat ze in de weg staat om het zelf te doen. Je houdt ze niet tegen. (Nog) een dikke knuffel en ik denk aan je! XXX

 6. Trudy says:

  De hele situatie vreet energie. En ik weet denk ik waar ik het over heb. Vorig jaar heb ik met hangen en wurgen een boom neergezet, wat kaarsjes hier en daar neergeplant en klaar. Nu is het nieuwe huis in kerstsfeer, liggen de cadeautjes boven klaar (om ingepakt te worden) en zijn vrijwel alle boodschappen in huis. Ik heb zin in de kerst. Moet jij eens kijken hoe je zelf volgend jaar er tegen aan kijkt.

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.