Zelfhypnose

Gisteren heb ik weer iets ‘nieuws’ gedaan.
In mijn zoektocht naar iets van innerlijke rust of een veilige plek, kwam er een workshop Zelfhypnose op mijn pad.
De eerste dag werd afgemaild en eigenlijk kwam me dat wel heel goed uit.
Niet dat ik wist hoe hectisch de laatste twee weken voor mij zouden uitvallen, maar gisteren was ik nog meer toe aan een dagje voor mezelf.relax-solutions

Zonder kinderen vertrok ik richting Petra, mijn masseuse. Met nog een aantal andere dames zouden wij een workshop krijgen van onze Brabantse FB-vriend Wesley van den Kieboom.
Hij is hypnotherapeut, masseur, sportdocent en ook nog werkzaam in de ICT, en Petra kent hem via Facebook en heeft zelf therapiesessies gevolgd via Skype.
Tja, dat kan ook tegenwoordig 😛

Het werd een hele interessante dag met veel theorie, en natuurlijk aan het einde ook wat praktijk.
We leerden over trance, waarheden en positieve suggesties. Over zintuigelijke voorkeursystemen en natuurlijk over het kritisch denken.
Tja…dat kritisch denken. Dat was de hele dag geen enkel probleem voor mij.
We begonnen de dag met een filmpje van Rasti Rostelli, en Wesley had voor mij niet nog meer fouten knoppen kunnen indrukken.
Ik heb serieus overwogen om op te stappen, totdat hij duidelijk de verschillen liet zien tussen de nep/show elementen en de ‘echte’ hypnose van zijn gasten.
Nog had ik er veel moeite mee om dat te geloven, maar ik liet het even.hypnose-bewustzijn-onderbewustzijn-kritische-factor

De hele dag bleef ik vraagtekens houden bij de verhalen over de snelle hypnose of straathypnose, zoals hij het ook noemde. Ik kon me er gewoon niets bij voorstellen.
Nadat we alle theorie hadden gekregen werd het tijd om zelf te gaan voelen hoe zo’n hypnose nou aanvoelt.
Het is voor mij zeer sterk vergelijkbaar met een goede meditatie. Het gevoel dat je je lichaam ‘kwijt’ bent en het heerlijke gevoel van ontspanning. We hebben natuurlijk geen therapie ondergaan…dat kan niet als je in een groep bent en daar allemaal om je eigen redenen bent.

Mijn issue waar ik graag aan wil werken is natuurlijk niet iedereens probleem.
Op mijn briefje stond dat ik me minder afhankelijk wil voelen van de reacties/ mening/ goedkeuring en bevestiging van andere mensen. Ik wil vrienden die met mij om willen gaan om wie ik ben, en me niet alleen leuk vinden als ik leuk en gezellig ben, maar ook als ik in vechtmodus sta.
Ik zou graag meer zelfvertrouwen willen en vooral in staat zijn om dingen positief te zien en niet bang te zijn voor de toekomst.
Ook de andere dames vertelden hun wensen en die konden we gaan verwerken in onze eigen ‘home-made’ zelfhypnose. Het idee is dat je je stem opneemt en met de tips en tricks onder hypnose brengt.
Waar je bij een meditatie op zoek gaat naar antwoorden op je vragen, ga je jezelf nu bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen ‘aanpraten’. Het overlapt dan ook enorm met meditatie, NLP en zelfs wat met EMDR.
Tenminste..dat vind ik 😉 Zodra je tegen jezelf zegt dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie geven voor de toekomst 😛

Nadat we het een en ander op papier hadden gezet bleef het bij mij knagen. De beelden van een hypnotiseur die bij wijze van spreken iemand aankijkt, of een hand geeft en binnen een minuut onder hypnose kan brengen bleef zeer ongeloofwaardig op mij overkomen.
En toen stelde Wesley voor om dat bij mij te proberen….
Uitdaging!! Voor ons allebei dus. Want om mij in de huiskamer van een ander, over te geven aan een man die ik… 5 uurtjes ken, dat is wel even spannend.
Maar ik voelde me veilig en durfde het aan.
Ik wil niet delen hoe hij het voor elkaar kreeg, maar het lukte. En het was zo gek… ik voelde heel duidelijk dat ik de hele tijd altijd een eigen wil had, een eigen keuze.
Ik kon in dat lekkere ontspannen gevoel van de hypnose blijven, maar het was net of ik onder narcose was. Mijn lijf was ‘weg’ maar ik hoorde alles en net als bij een goede meditatie, kon ik er elk moment voor kiezen om direct terug te komen.
En ook dat liet hij me voelen…dat ik zelf kon kiezen of ik tegen de hypnose in wilde gaan of niet. Een heel bijzonder gevoel en ik heb me echt nog enkele uren heel bijzonder gevoelt.onder-hypnose-gaan-300x201

Ik ga zeker verder om mijn zelfhypnose te schrijven. Het zal heel vreemd zijn om die zelf in te spreken, en nog raarder zijn om naar mezelf te luisteren, maar ik denk dat ik het wel kan.
Het is voor mij in ieder geval duidelijk dat heel veel vakgebieden elkaar beginnen te overlappen en dat ik blij ben dat ik de laatste jaren zoveel geleerd.
Nu ik voorlopig nog niet verhuizen kan en niet verder kan met onze toekomst, kan ik deze tijd maar beter gebruiken om zelf sterker in mijn schoenen te komen staan.
Heel blij ben ik dan ook met alle vaardigheden en kennis die mensen met mij hebben (willen) delen.
Bij deze… hartelijk dank. Voor alles wat ik heb mogen leren en alles wat ik nog mag leren.

3 thoughts on “Zelfhypnose

 1. Esther van den Bergh says:

  Wat een geweldige ervaring moet dat zijn geweest! Ik heb dezelfde twijfels als jij bij hypnose etc.Vraag mij ook altijd af of dit wel of niet bij mij zou lukken als het wordt gedaan…. Het zal een ervaring zijn die je niet snel vergeet denk ik, nu je dit zelf hebt meegemaakt!
  Ik ben benieuwd naar je volgende ervaringen op dit vlak van (zelf)hypnose!

  Je hebt inderdaad heel veel geleerd de afgelopen jaren en daar pluk je nu toch ook de vruchten van. Het zal niet makkelijk zijn/worden, maar je hebt jezelf wel de handvatten gegeven om door te kunnen gaan.

  Sterk ben je wel, dat is een ding dat zeker is. Knokken kun je ook, daar is geen twijfel over. Doorgaan is niet altijd even makkelijk, soms zelfs het moeilijkste wat er is, maar uiteindelijk zul je zien dat er weer licht aan het einde van de tunnel komt……

  xx

 2. Petra says:

  Ik ben enorm trots op je hoe jij dit gisteren hebt ondergaan. Een voorbeeld voor vele om toch een hele moeilijke stap te zetten, die uiteindelijk een mooie uitwerking heeft. Wat betreft het inspreken, je kan het altijd iemand anders laten doen naar wie je graag luistert of een prettige stem vind hebben 😉

  • Jolanda says:

   Ik ga het eerst zelf proberen, maar anders mail ik zeker Wesley even. Hij kan heel veel met zijn stem en die sprak mij ook aan. Dat heb ik zeker niet bij iedereen! 🙂

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.