Het roer om

piekerHet zal de meesten al wel een beetje opgevallen zijn. Ik ben de laatste tijd niet zo heel vrolijk.
En dat is een behoorlijke understatement.
Het ergste is dat ik er zelf ook zoveel last van heb.
Want de ras-optimist in mij is even zoek.

En ik merk het aan anderen. Kwam ik al eerder tot de conclusie dat ‘bad news sells’ (op mijn vrolijkere thuisstukjes werd niet gereageerd, maar als ik mijn traject bij GGZ vertelde werd ik via de sociale media aan alle kanten aangemoedigd en bevestigd).
Maar nu wordt ik regelrecht gemeden. En weet je? Ik kan mensen niet eens ongelijk geven.
Mensen zoeken nu eenmaal personen in hun leven die ze luchtigheid brengen. Plezier. Ontspanning.
En ja.. een moeder die een scheiding doormaakt,  behoordt niet tot die categorie 😉
Dat snap ik.. 😛

Sinds enkele tijd ben ik bezig met de EMDR. De eerste keer was heftig. Toch…
Eigenlijk dacht ik dat ik niet meer zo erg te raken was.
Ik heb de verhalen al zo vaak opgerakeld dat ik dat inmiddels zonder stotteren of tranende ogen kan.
Maar deze keer was anders. Gelukkig ook maar, anders had het totaal geen nut 😉
Vanmorgen had ik dan ook maar even contact opgenomen met mijn therapeute, want de dip waar ik de afgelopen week in terecht gekomen ben; dat bèn ik niet!
Gisteravond was zelfs zo erg dat ik mijn dochter toegeschreeuwd heb dat ze haar bek moest houden!
Daar ben ik heel erg van geschrokken en dat was voor mij een teken om heel hard op de rem te trappen.
Rouwen is prima. Boos en verdrietig zijn om datgene wat niet meer is, ook. Dat dat tijd nodig heeft snap ik…en dat in deze periode ook alle onverwerkte ellende uit eerdere relaties omhoog komt, is logisch.
ROUWTAKENMaar ik moet er niet in blijven hangen. En dat lijkt nu wel te gebeuren.

Op mijn relaas hoe ik me voelde kon mijn therapeute ook alleen eigenlijk maar bevestigend antwoorden. Ze zei o.a. dat “er wel heel veel speelt bij jou en veel dingen grijpen natuurlijk in elkaar. Ik hoop heel erg dat het huis voor jou wordt (en niet meteen maandag opgeven, want stel dat een ander het krijgt: die kan alsnog afhaken), dat geeft misschien wat lucht. En dan las ik gisteren ook nog tussendoor iets over dat iemand denigrerend was geweest over je werk. Zo iemand weet niet waar hij/zij het over heeft. Ik vind het juist heel sterk van je dat je het gewoon doet, omdat het even niet anders is.”
En daar had ze helemaal gelijk in. Tranen over mijn wangen…alweer 😉
Story of my life… Ik pas me aan en doe wat er gebeuren moet. Simpelweg omdat het niet anders is.

Dat moet veranderen. Punt.
Als ik verhuisd ben met de kinderen gaan er dingen veranderen. Hoe weet ik nog niet, maar het kan toch niet zo zijn dat IK degene ben die zich altijd maar aanpast aan wat anderen van haar vinden/ verwachten/ eisen of wat dan ook?
Ik word hier niet gelukkig van. Na 3 keer een verbroken relatie moet ik tot de conclusie komen dat ik er niet zo goed in ben om me te blijven aanpassen. Dan verlies ik mezelf en dan ben ik blijkbaar niet leuk of interessant meer.

Nou ja… de wandeling van 10 km met mijn zoon vanmiddag …lekker in het zonnetje, heeft me goed gedaan. Nog even genieten van het feit dat er voor mij gekookt wordt in het weekend.
Hmm….. dat moet ik de kinderen nog maar even snel leren, want dat bevalt eigenlijk wel 😉a8c50b8af2375e700613a6dbaf2e89e7

 

11 thoughts on “Het roer om

 1. Goede dingen gehoord over EMDR en ik hoop dat het ook voor jou werkt en je helpt… Jij komt er wel en ook al zal het nog een lange weg zijn, weet dat er ook genoeg mensen zijn die de negatieve dingen niet mijden. Mensen die wel begrijpen dat een leven niet altijd over rozen gaat en dat beerputten soms opengetrokken moeten worden voordat er wel weer een ‘positieve’ tijd aan kan breken. Je doet dit voor jou, voor de kids en de toekomst. In mijn boek ben je een heldin! Keep ya head up.. Het komt goed.

  *knuffel*

 2. Petra says:

  Je bent een grote sterke lieverd, die gewoon een zwaar/ bewogen leven heeft gehad en heeft. Ik lees je stukjes altijd met veel medeleven en in gedachte krijg je van mij altijd een *dikke virtuele knuffel* … en ja ik voel me soms niet altijd de aangewezen persoon om te reageren.

 3. Silvia says:

  Wat dapper van je dat je in deze roerige periode EMDR bent gaan doen, dat is niet niks, maar het kan je zoveel goeds brengen. Heel veel sterkte en blijf bij jezelf en je eigen plan! Dikke kus.

  • Jolanda says:

   Het is zeker niet niks. Maar ik was gewaarschuwd hoor.
   Maar als ik het nu niet doe …..! Geen zin om alle ballast mee te sjouwen naar de volgende plek 😉

 4. Marchia says:

  Je krijgt een dikke knuffel van mij. Neem vooral goed de tijd om te “rouwen”. Het is nogal wat wat jij allemaal doormaakt en dat heeft tijd nodig. Xxx

 5. Esther van den Bergh says:

  EMDR heb ik geen ervaringen mee en zegt mij dus niet zo heel veel. Maar ik kan mij wel voorstellen dat het heel goed kan helpen.
  Wat betreft dat aanpassen aan anderen, dat deed ik ook altijd. Tot in het extreme soms, soms in kleine dingen. Maar het werkt uiteindelijk niet. Je kan niet gelukkig zijn als je niet jezelf bent, op de lange duur wreekt het zich.. Dus dat roer om, dat zou ik doen! Sinds ik mijzelf kan zijn, bij deze partner, is het leven heel anders. En het kan dus wel, iemand vinden of tegenkomen die je neemt zoals je bent. En anders is het beter om alleen te zijn maar wel gelukkig, dan samen met iemand maar je niet goed te voelen in de relatie.
  Zelfs nu, nu ik het erg moeilijk heb met het accepteren van mijn ziekte, met het feit dat ik niet zo heel lang meer te gaan zal hebben ook al zou ik nog zo ontzettend veel willen, een soort van rouwproces, zelfs nu mag ik zijn wie ik ben. Ik herken mijzelf ook niet in die sombere buien, maar je zal het toch moeten doorwerken en worstelen om verder te kunnen.
  Ik denk dat jij er uiteindelijk wel komt. Je bent ontzettend sterk gezien wat er eerder allemaal is gebeurd in jouw leven en hoe je daar door bent gekomen met kids and all. Ook al zie je nu niet altijd het licht aan het einde van de tunnel zogezegd, je bent een vechter en ik weet zeker dat het je zal lukken. Ik leef veel met je mee, daar heb je verder niets aan, maar weet dat je hier niet alleen in staat. Dikke knuffel en veel sterkte! Liefs, Esther xx

 6. Een clown is altijd vrolijk, en daar heb ik een pleurishekel aan.
  Het leven is meer dan vrolijk alleen.
  Heftig dat je het mee moet maken, maar je komt er ongetwijfeld sterker uit. EMDR kende ik niet, als afkorting dan, even opgezocht, nu wel.
  Sluit ik af met een Sterktewens!

 7. dyana says:

  Mensen die jou niet leuk (meer) vinden of oninteressant of weet ik veel wat, die hebben oogkleppen op en hun hart gesloten. Ik zie (naast je verdriet) een ontzettend lieve, vrolijke, humoristische, adremme, slimme (begaafd), mooie, geheel menselijke en enthousiaste vriendin. Dat je alles aanpakt om je rouwproces tot een bevredigend en leefbaar niveau te brengen geeft alleen maar aan hoe volop je in het leven staat en wilt staan samen met je kinderen. En ik heb daar heel veel respect voor. Xxx

 8. Trudy says:

  Zonder in details te treden: Ik ken je door en door en weet dat je het redt. Elke keer kom je er sterker uit dan je er in gegaan bent. Klap op klap heb je opgevangen. Lach na lach heb je gegeven. En die lach gaat weer klinken. Luid en duidelijk. Love you for who you are. XxX

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.