Regeltjes…regeltjes

Mijn lieve Boy… mijn kleine stoere, stille ventje.
Mijn bikkeltje, die vanuit zijn eigen wereldje die van ons probeert te begrijpen.
Toen hij nog een peutertje was, zag ik zo vaak zijn vader in hem. En dan niet alleen de leuke kanten, maar ik zag ook herkenning: zij voeren dezelfde strijd.
Beiden kunnen zich maar met moeite uiten.. in gezelschap al helemaal niet, maar als je ze kent en alleen met ze bent kun je mooie diepe gesprekken met ze voeren.. Zo ook vandaag.autisme

Vorige week was zijn humeur ver onder nul. Hij kon weinig hebben, had een kort lontje en zag overal het oneerlijke van in. Na een paar dagen ontwikkelde hij vlekjes op zijn rug en borst en de diagnose was Gordelroos. Waar ik dacht dat dit een ‘oude-mensen-ziekte’ is, bleek al snel dat ik dat mis had. Hij kreeg een kuurtje mee en ik haalde een doosje smelt-paracetamol. Bananensmaak. His favorite  😉 Maar zijn humeur leek dus verklaard.. het kereltje had gewoon iets onder de leden.
Hij hield zich stoer, ging toch naar school maar stortte halverwege de dag dan toch een beetje in.

Inmiddels is het kuurtje afgemaakt en trekken de vlekjes langzaam weg. De zenuwpijn is er helaas nog wel en stoeipartijtjes lopen nu , sneller en pijnlijker dan normaal op huilpartijen uit.
Hij zit nog duidelijk niet in zijn velletje en ook vandaag zag ik weer de tranen in zijn ogen staan.
Boy werd boos. En dan bedoel ik ook B.O.O.S.
De buren weten dat inmiddels ook en ik ben zo blij met hun geduld!boos-t11669

Vandaag werd hij boos omdat er zoveel regels zijn. Dat roept hij al een tijdje en het helpt niet als ik vertel dat hij daaraan maar wennen moet omdat de hele wereld vol zit met regels. Kleine regeltjes, maar ook hele belangrijke, grote regels.
Alle regels in de klas en op school en op het plein…de regels in de bieb en die in de gymzaal.  De regels in de auto en, heel belangrijk: de regels op de fiets!
Maar Boy heeft het meeste moeite met alle regels thuis. Fiets in de schuur, tas opruimen, schoenen en jas op het rek…en dan ben je dus nog maar net binnen! Woest was hij.

Vanavond bij het naar bed brengen hebben we de dag nog maar even besproken. Boy wil minder regels. Die van de screentime moet verruimd worden naar 2 uur per dag, vind hij.  En hij vind het be-lach-e-lijk dat hij altijd om 5 uur thuis moet zijn. Als het nou gewoon vóór het eten is…dan is dat toch goed??
Ik vertel dat wij meestal tussen half 6 en 6 uur eten en dat ik het fijn vind als iedereen om 5 uur thuis is, en vriendjes die zijn blijven spelen, dan ook weer naar huis gaan. Zo kunnen we samen nog even opruimen voordat Marc thuiskomt en we aan tafel kunnen. Hij snapt het wel, maar toch…  en weer wellen de tranen op.
“Ik wil minder regels!! Ik kan het allemaal niet meer onthouden! Mijn hoofd zit helemaal vol met regels!” en…. Nu zie ik dat boevenglimmertje in zijn ogen verschijnen: Hij wil mama omkopen!

“Mam,  ik wil regels vergeten zodat ik weer plaats krijg voor andere dingen. Want nu kunnen die keersommen er niet meer bij”.
Ik kijk hem aan en hij kan door zijn tranen heen zijn lachen niet meer houden. Vaak wordt hij nog bozer als ik hem aan het lachen maak, maar nu deed hij het zelf.
Ik kijk hem lachend aan en zeg dat ik het wel begrijp, maar dat ik denk dat het allemaal in zijn hoofd gaat passen. Ik zie hem in zichzelf een rondje door zijn hoofd maken en terwijl zijn ogen de mijne weer zoeken houdt hij vol dat het nóóóít gaat passen.

Er zit maar 1 ding op..zo begrijp ik. “Tja…dan moeten we je schijfruimte maar vergroten, of een beetje geheugen bijprikken!!” .

“Bijprikken???? Nee dat niet mam!  Gewoon wat minder regels!! “ 20040421_001_cdb_extraram

“Schat…we gaan nu slapen..morgen passen er weer wat keersommen bij. “
XXX

11 thoughts on “Regeltjes…regeltjes

 1. Trudy says:

  Herkenbaar. Ik heb toen de regeltjes opgeschreven. Dan hoefden de mannen dat niet te onthouden (du-uh ze zitten er in geramd zo onderhand) en was er plek in de koppies.

  Later bleek dat het ook kwam omdat mama’s regels duidelijk waren en papa die nog wel eens veranderde. Lekker dan.

 2. jacqueline says:

  wat geweldig, je kan het altijd proberen natuurlijk en de makkelijkste weg is de regeltjes van thuis!
  ik vind hem wel heel mooi gevonden dat met zijn keersommen!
  wat een geweldig jochie is het ook

 3. Monique says:

  Och de lieverd….. dapper dat hij zich uit en nu al grenzen aangeeft. Of het werkt?? Moet zeker wel opluchten voor het gevoelige manneke. Geef hem maar een dikke knuffel <3

  • Jolanda says:

   Ik vind het ook heel knap van hem en probeer hem daarin ook te stimuleren. Ik ga hem morgen, als hij wakker is, een hele dikke knuffel geven namens jou! 🙂

 4. xxxIreen says:

  Geweldig; je ziet en hoort het gebeuren wat zullen jullie later lachen (en soms met weemoed terug kijken op de verdrietige tijden) om alles wat je beschreven hebt in je blogs over je kinderen

 5. Esther van den Bergh says:

  Zo slim en lief tegelijk! Die verdient zeker een extra knuffel….
  En moeite met die regeltjes, dat heeft elk kind wel, denk ik. Je vindt het altijd teveel!
  Wat een heerlijke kinderen heb jij toch!

 6. Jolanda says:

  Wat een heerlijke boef! Ik lees tussen al die regeltjes door nog iets anders… zenuwpijn als gevolg van de gordelroos … ik hoop zo dat dat over gaat! Want zenuwpijn gun ik hem (eigenlijk niemand) niet..

 7. cilia says:

  Wat kan je lekker schrijven Jolanda, en wat een mooie gesprekken heb jij met je zoon.
  Ik moet er wel lekker om lachen en er dringen zich enkele heerlijke herinneringen aan mij op…..
  hoop dat hij zich snel beter gaat voelen… x Cilia

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.