Onduidelijk

Wanneer leer je te stoppen jezelf te vergelijken met anderen?

Heel leuk, al die hersenspinsels van mij over spiegelen en zo en blijkbaar ben ik niet de enige die zo bezig is met dit onderwerp.
Ik lees bij verschillende (type) mensen dat ze er ook mee bezig zijn en ietwat jaloers moet ik concluderen dat hun blogs veel duidelijker en leesbaarder zijn.
Ai. Fout. Jij bent jij en zij zijn zij.
Natuurlijk schrijft iedereen anders, en als ‘zij’ zelfs een opleiding hebben gevolgd om hun gedachten duidelijk te kunnen verwoorden.. of dat het hun beroep is…
En ik schrijf toch niet om waardering te krijgen van het  grote publiek? Ik schrijf voor mezelf om mijn gedachten op een rijtje te krijgen. Ik schrijf een dagboek; die ik soms teruglees om te kunnen zien dat ik wel degelijk ‘groei’.  ( welke kant op en waar het toe leidt of lijdt weet ik nog steeds niet) 😛

Maar zo kwam ik op de volgende gedachte.
Dat spiegelen is best leuk. Soms niet hoor, dan is het verdomde pijnlijk. Maar hoe ga je daarmee om?
Wat moet je doen als je een eigenschap ziet bij een ander waar jij je blauw aan irriteert en vervolgens moet concluderen dat dat nou precies ook jouw pijnpunt is?
Ik heb het allemaal al geprobeerd. Open staan voor een ander, niet oordelen of veroordelen en dicht bij jezelf blijven.
Maar soms lukt dat niet.

Ik vind het heel moeilijk om een grens te zien tussen ‘spiegelen en daaruit leren’ en ‘jezelf vergelijken met een ander’ en daar moet je dan weer niets mee doen.
Want een ander is hier met hele andere redenen en bedoelingen dan jij.
Bleh… het is weer heel onduidelijk in mijn hoofd en ondanks dat ik alle geluiden uit mijn huis en hoofd ban, verlang ik naar stilte. Want ik mag concluderen dat ik totaal overprikkelt ben en pas opmerk wat een drukte er in mijn hoofd is als ik naar buiten kijk.

Ik voel de tranen prikken achter mijn ogen en ik besluit even te voelen en ze maar weer toe te laten.
Ik vind het zo moeilijk om positief te blijven!!263224_10151781821383888_2024106469_n

5 thoughts on “Onduidelijk

 1. Rebecca says:

  Ik heb het andersom. Ik zie eigenschappen bij mensen die ik graag zou willen hebben.
  Het gras is altijd groener… makkelijk gezegd, maar zo bedoel ik het niet.
  Laatst op het werk wel eens over gehad: met welke collega zou je welke eigenschap willen verruilen.
  Was best geinig, maar uiteindelijk ben ik blij met wie ik ben en hoe ik ben… (meestal dan 😉 )

 2. Monique says:

  Als eerste jij bent jij en de ander is de ander. Ten tweede stop NU met vergelijken, zinloze actie. En laten we eerlijk zijn als je overprikkelt bent dan irriteert mij zelf de achteruit rijdende vrachtwagen met zijn klote piep tja, het enige dat ik dan kan opmerken is inderdaad ben weer over mijn grens gegaan waar jij NU maar al een hele poos achter bent gekomen ‘rust, pas op de plaats en stilte’. Ik neem nu even een pauze tijdens de keuken uitsoppen blehhhhhhh gekoppeld aan jouw post vanmorgen. Bewustwording en DOEN want je bent het waard! <3

 3. Esther van den Bergh says:

  Ik denk dat dit plaatje het beste advies is (in vergelijking met die die er eerst stond)! Inderdaad jezelf niet met anderen vergelijken, maar jezelf enkel vergelijken met jouzelf van gisteren, eergisteren, vorige maand, vorig jaar etc.

  En wees niet te streng voor jezelf, Jolanda! Je doet het ontzettend goed, je wil denk ik vaak veel te hard en veel te veel tegelijk!

  En van die sombere dagen, die hebben we allemaal, vooral als het langere tijd zulk slecht, grijs, regenachtig weer is…..

  Toch zul je op een gegeven moment die positiviteit in je weer hervinden, zeker weten, dat kan niet anders, want anders was je nooit zover gekomen! Als je zo’n slechte dag hebt, kijk dan vooral naar wat je allemaal al gewonnen hebt, dan zul je zien dat je eigenlijk al ontzettend veel werk hebt verzet. Je kan er al zoveel beter mee omgaan allemaal, toch?

  Het feit dat je zo eerlijk bent over alles, werkelijk alles, verdient m.i. ontzettend veel respect! Van mij krijg je een stevige knuffel, een arm om je schouder en weet dat ik met je meeleef.

  Vergeet niet: “De manier van denken bepaalt de kwaliteit van leven”. Dat houd mij altijd op de been….

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.