Dromen

Vannacht was het weer zover. Gedachtenkronkels hielden mij bezig terwijl mijn lichaam rustte.
Mijn brein draaide overuren en wist voorvallen, gedachten en gevoelens uit een ver verleden met opmerkingen van de laatste dagen, te mixen tot de meest bizarre dromen.

Vannacht was het weer raak!berkhout
Eerst droomde ik over mijn ondergelopen huis ; door een gesprongen waterleiding.
Ik weet hoe dat eruit ziet. Op de dag dat wij voor het eerst in onze nieuwgebouwde woning sliepen, en ex 1 naar de winkel was om boodschappen te doen, en ik naar mijn oude woning voor de oplevering was gegaan, bleek dat de riolering afgebroken was. Het spoelwater van de wasmachine kon niet meer weg en kwam via de wc pot ons gloedje nieuwe huis weer in. Dag nieuwe meubels…dag behang en dag nieuwe spulletjes. Gelukkig een plavuizen vloer…dat dat weer wel.
Maar in mijn droom kwam het door een kapotgevroren buitenkraantje. En dat is ons vorig jaar overkomen. Gelukkig kwam het water buiten terecht, en niet binnen.

Maar ik had het er wel ‘toevallig’ over met een vrouwtje met wie ik ’s morgens samen de honden uitlaat. Zij gaat komende week op wintersport en laat voor het eerst haar dochters thuis. Doodeng vind ze het… 😉
Nu weet ik dat dromen over water, in mijn geval altijd over gevoel gaan.
En natuurlijk klopt dat… Ik heb mijn gevoelens een tijdje ‘bevroren’. Omdat er even geen ruimte voor was. Andere dingen hadden even voorrang omdat ze belangrijker zijn.
Maar dat kan natuurlijk niet altijd zo blijven. Ik voel zoveel (aan) …ik weet dat ik mezelf geweld aandoe als ik er niets mee doe. Dus heb ik het idee dat de tijd gekomen is om mezelf weer te moeten ontdooien.
De droom was een mooie bevestiging. Nu nog ‘even’ doen.

Na een kleine pauze waarin ik badend,…in het zweet deze keer…. wakker werd van dronken jongelui , ging de droom verder. Of het was een nieuwe; dat denk ik eerder.

In deze droom had ik echt enorme buikpijn. Zo erg dat ik helemaal krom liep.
Maar wat een raar ziekenhuis was dit zeg!!
Ik kwam in een ziekenhuis waar ze wel ‘een soort van geloofden’ dat ik buikpijn had, maar ik moest eerst in observatie. Het ziekenhuis stond in zo’n enorme binnenspeeltuin..maar er stonden ook hele grote speelschepen en waterpartijen en zandbakken in de tuin. Het was mooi weer en ik moest maar buiten gaan spelen.
Het was er stervensdruk. Kinderen liepen mij gillend omver en ouderen liepen met rollators van de speeltuin naar de verpleegafdelingen en terug.
Want die waren er ook. Een grote kraamafdeling (?? Huh?? Wat moet ik daar nou?)  en ook zalen waar je  op een bed mocht kruipen als het echt niet meer ging.

In mijn droom moest ik dus ook maar naar de speeltuin. Ik werd wel iets afgeleid van de pijn, maar eigenlijk ging het nog steeds niet. Het was zo druk om me heen!!JvHdeSpeeltuin1000st

Maar ik had hulp nodig om weer naar binnen te gaan. Ik bleef omver gelopen worden en zocht naar ex2 (??huh??).
Hij was er. En daar voel ik me als ik wakker ben dan weer enorm schuldig om, want als er toch iemand is waar ik niet veilig bij was, was hij dat!
Maar in dromen is alles anders en in dit soort dromen kan ik niets sturen.
Maar opeens was hij daar dus en hielp me naar een bed. Eenmaal gewassen en in een schone flanellen (o zo lekker!!) pyama heeft hij er een arts bijgeroepen en komen ze tot de conclusie dat er toch wel wat aan de hand is.
En dan word ik wakker……..

Manlief maakt mij zoals gewoonlijk om een uurtje of 10 wakker met de belofte van verse koffie en een gedekte tafel. Ik heb altijd even nodig om te landen en om mijn spieren soepel te maken.
Eenmaal aan tafel krijg ik weer giga buikpijn. Geen droom…de buikpijn van daarnet was dus waarschijnlijk ook echt. Meteen schiet de droom weer in mijn gedachten.
Waarom word ik in mijn droom niet serieus genomen als ik vertel dat ik buikpijn heb? Waarom moet ik maar ‘gaan buiten spelen en gaat het dan vanzelf weer over?’ Waarom staat daar ex 2 waar ik me in mijn droom zo veilig en geborgen bij voel en neemt hij het heft in handen? Waarom geeft mijn lijf zo’n krachtig signaal?

Het is op zich wel logisch dat juist deze componenten zich samenvoegen tot mijn droom.
Ik heb op zich vaker buikpijn en ik heb wel een vaag vermoeden wat er fout zit. Maar ik durf niet..
De speeltuin komt terug omdat ik afgelopen vrijdag met mijn bonusdochter heb afgesproken dat we binnenkort naar de speeltuin gaan en nieuwe ‘ballenbakfoto’s ‘ gaan maken. En ook dat haar vader weer in (droom) beeld is , is logisch… we hebben het van de week uitgebreid over hem gehad en ik heb laatst iemand een filmpje gestuurd waarin hij ook te zien was..343_kinderen in ballenbak

Nou ja.. ik vind het wel grappig om te zien(letterlijk en figuurlijk)   hoe mijn geest al deze indrukken samensmelt tot de meest bizarre dromen.
Als ik nu ook wat uitgeruster wakker zou worden..dat zou fijn zijn!

9 thoughts on “Dromen

  • Jolanda says:

   Dat weet ik lieverd. En die geborgenheid zal wel een taboe zijn, maar in het begin van die relatie voelde ik mij enorm geborgen bij hem. Ook omdat hij het opnam tegen de achterlijke ideeën van ex 1 … maar ik zeg er duidelijk bij, dat gevoel was er in het begin. Later natuurlijk niet…..

 1. ellen says:

  Tijdens het tweede deel van je blog zat ik inwendig te roepen: Komt door vrijdag, komt door vrijdag!
  Goed dat je aan het verwerken bent, jammer voor jou dat het dan meteen zo heftig moet..
  Volgende keer wordt fijn!

 2. Esther van den Bergh says:

  Vreemd kunnen je dromen soms zijn, dat klopt. Ik heb vaak lucide dromen, die ik dus kan beÏnvloeden. Ook vaak dromen die een samenstelling zijn van dingen die die dag gebeurd zijn, of die ik op televisie heb gezien of buitenshuis, en datgene wat er onderhuids speelt bij mij. Soms heel erg vreemde dromen, haast science fiction-achtig. De ene keer is er geen touw aan vast te knopen, andere keren heel logisch gezien mijn omstandigheden op dat moment. Maar dromen kan inderdaad heel vermoeiend zijn, als ze zó druk zijn.
  Ik wens je dan ook goede nachten toe, wel mét dromen, maar op zo’n manier dat je wel heerlijk uitgerust wakker wordt!!!

 3. Sylvia says:

  Hechten is moeilijk,het glijd als water door je handen.En het wantrouwen(buikpijn)…vinden de mensen mij wel aardig??Doe ik het wel goed?? Het is moeilijk om er mee om te gaan(weet ik uit ervaring) het golft op en neer.Vind er een balans in.Roep ik die het moeilijk vind om niet te wantrouwen.Onze trauma ervaringen,voor ieder weer anders…. blijven.Ze komen omhoog en zakken weer.

 4. Rebecca says:

  Dromen zijn bedrog? Nee…ze zeggenwat over het hier en nu..over hoe jij voor dingen staat. Je moet ze niet letterlijk nemen.
  Maar er lijkt wel iets in het weer te zitten, ik lees veel over dromende mensen, heb ze zelf ook ineens..had ze al, maar ik kan ze me duidelijk herinneren.

  • Jolanda says:

   Nee, ik neem ze niet letterlijk..( al heb ik wel voor de zekerheid het buitenkraantje gecheckt 😛 )
   En idd…ik heb vaker van die periodes.. op zich vind ik het altijd wel vermakelijk hoe ik dingen van vroeger met opmerkingen van nu tot een rare brij weet te koken 🙂

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.