Inbraakpreventie avond

Vanavond een interessante avond gehad! Enkele weken geleden zag ik via twitter en de krant al de aankondiging:een inbraakpreventie-avond. Georganiseerd door gemeente, politie en voor de sensationele twist: een ex-inbreker.
Hij zou een rondje door de wijk maken, gewapend met een fototoestel.
Dat klonk goed! Data genoteerd in mijn agenda onder het kopje ”Misschien.. als ik energie over heb”.

Dus op het fietsje naar het gemeentehuis. De avond zou gehouden worden in de Raadszaal.
Wel lachen hoor…zo kom je er nooit en zo zie je 2 raadszalen  in een maand!  Ik vind die van Hoorn mooier, maar qua uitrusting en geluid is het toch in Wognum beter geregeld.
De avond begon met een inleiding door iemand van de gemeente met een algemeen praatje.

Daarna werd de microfoon aan Wijkagent Coos Bakker.  Hij vertelde de cijfertjes.. Heel veel cijfertjes.. waar ik toch ook wel een beetje van schrok. Precieze aantallen heb ik niet genoteerd ( pen vergeten) maar vorig jaar waren er beduidend meer inbraken en pogingen tot inbraak dan vorige jaren. Mooie tabellen, en ook een overzichtskaartje met de pinpoints van adressen die ongewenste bezoekers mochten ontvangen.
Jammer dat die niet helemaal goed zichtbaar waren op de grote schermen. Puntje voor verbetering als die in rood aangegeven zouden zijn.
Maar het ging om het idee.
Duidelijk zichtbaar was dat er vaak in een soort clusters wordt ingebroken, en agent Bakker vertelde dan ook dat dat er vaak op wijst dat de inbreker iemand is die ter plaatse goed bekend is. En vaak blijkt het dan een buurman te zijn…………

Na de pauze werden we voorgesteld aan Evert. Evert vertelde zijn hele levensverhaal, en hoe hij ertoe was gekomen om te gaan stelen. Op zich gaf het wel een goed beeld van de man, maar ik kreeg persoonlijk een beetje de kriebels door sommige dingen die hij vertelde. Zo gaf hij zijn ouders er de schuld van, want zij waren er nooit voor hem.
Ik persoonlijk kan daar niet zoveel mee, maar ik vond het wel mooi om te horen hoe hij geknokt heeft om zijn leven te beteren en om zijn kennis nu om te zetten in iets goeds.
In samenwerking met een beveiligingsbedrijf heeft hij deze preventieavonden opgezet om mensen wakker te schudden.

80 % van alle inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven. En als je het hen zo moeilijk mogelijk maakt, wordt de kans kleiner dat hij jouw huis uitkiest.
Een mooi uitgangspunt.. Kom maar op!

Evert had onder begeleiding van 2 journalisten van het NHD een rondje gemaakt door Wognum. Ik heb met open mond en vol verbazing….en soms schaamte en herkenning zitten kijken.
Oke…de welbekende sleutel onder de pot en reserve sleutel in het tuinhuisje blijken nog steeds voor te komen. En flink ook! Verder had hij foto’s van openstaande ramen, raampjes met een enkel uitzetijzer en deuren waar het touwtje nog uit de brievenbus hing. Ook bekend.

Maar dat je dieven ook gelegenheid geeft door stroom te laten staan op de buitenstopcontacten op bijv. terras.. of naast de voordeur. Zo kan hij zo zijn boormachine inpluggen om jouw sloten uit te boren!! Eh ja…
Of een beetje water in het stopcontact gieten zodat er kortsluiting ontstaat en het alarmapparaat buiten werking gesteld wordt. Oeps. Die wist ik dan weer niet!!
Verder was het interessant om te zien hoe een inbreker kijkt. Mooi hoor, al die pergola’s. Je hebt geen ladder meer nodig! En de vuilnisbakken tegen het schuurtje? Prachtige opstap om zo via de schuur of garage bij dat openstaande kantelraam te komen.
Veel dure en grote spullen ‘ingeslagen’?? Die kun je makkelijk vervoeren in een groene bak. Niemand kijkt vreemd op als jij met een groene bak uit een steegje komt rijden. Je zult vast iemand geholpen hebben zijn achtertuin op te knappen! *knipoog*

Ik vond het een leerzame avond.. aan de spreektechniek van onze Evert zou nog veel verbetert kunnen worden maar ach… het ging om de boodschap. En die kwam over!! 

4 thoughts on “Inbraakpreventie avond

 1. Rebecca says:

  Sja, echte sprekers zullen inbrekers niet zijn nee 😉 Wel interessant zo’n avond. Ik hoop altijd maar dat wij minder aantrekkelijk zijn, omdat we in een middenwoning wonen, een hele grote, gevaarlijke hond hebben en alles dicht doen als we weg gaan..

 2. Rebecca says:

  En voor de inbrekers die meelezen: Ik ga nooit op vakantie, we hebben een bijzonder geavanceerd alarmsysteem en als je geld komt zoeken; zoek ik met je mee.

 3. Linda says:

  Das een goeie,Bec….mag ik ook meezoeken naar geld? Heb ik altijd veeeeel te kort van!! hahaha..

  Maar Jolan,erg interessant dus…en wat maken de mensen het dan makkelijk voor zo,n inbreker…Brrr…moet er niet aan denken dat ie hier in MIJN huis komt hoor…Hier gaat ook alles potdicht als ik weg moet.En driedubbel op slot…

 4. Trudy says:

  Interressant zo’n avond. En zo te lezen heb ik het hier redelijk voor elkaar. Zeker met mijn persoonlijke alarmsysteem ;-).
  Maar wat lees ik verder over een geldzoekactie? Ik doe mee…

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.