Gelukt!!

Gisteravond was het dan zo ver. Mijn ‘eerste raadsvergadering’. Nou had ik wel eens eerder een raadsvergadering meegemaakt…in Wervershoof. Met carnaval. Maar ik had zomaar het idee dat het er hier toch iets anders aan toe zou gaan. ……….. Alhoewel…. 😉

Vanwege de zwaarte van de onderwerpen was de aanvangstijd vervroegd van 20 uur naar 19 uur. Niet handig voor een mama die pas om half 6 thuis is vanuit een zwembad,  dan nog moet koken, eten  enz enz. Hier lag een uitdaging! |
Heb met hulp van manlief het gered. Ware het niet dat ik natuurlijk weer aan de verkeerde kant van het gemeentehuis op de deuren stond te bonken. Echt iets voor mij! Nergens een briefje, nergens een stem uit een kastje.

Gelukkig kon een passerende agent mij de juiste deur wijzen.

Ik heb niet veel gemist.  Vaststelling van de agenda en notulen zullen voor mij nooit meer hetzelfde zijn. ‘Onze’ burgervader had de gang er in!
*leermomentje voor mij:  a.s. MR vergaderingen zijn voortaan om half 9 afgerond *
Toen meteen het punt rondom de thuis- en daklozen opvang. Wethouder Ruppert begon met het heugelijke nieuws dat hij had kunnen regelen dat er extra opvangplaatsen gecreëerd gaan worden in het leegstaande wijkcentrum van Risdam. In totaal 13 bedden. Moet een kleine ton gaan kosten…. En dit is dan een oplossing voor een half jaar. HUH?? Wilde hij nou echt een schouderklopje??

 Allerlei fracties,  GroenLinks, SP, PvdA, Hoorns Belang en de Senioren Partij wilden van de wethouder weten waarom dit nou niet 1.5 jaar eerder geregeld had kunnen zijn, waarop de brave man antwoordde: “ U zegt wel dat er 40 personen in Hoorn rondzwerven, maar ik zie ze niet. En dan is het moeilijk daarop te sturen.” Het is maar goed dat publiek geen spreekrecht heeft ( dat had je moeten aanvragen begreep ik later) want ik wilde toen wel even.

Nee natuurlijk zie jij ze niet! Als het gewoon zo kut geregeld is in Hoorn, dat er kinderen in de regen door de stad zwerven en niet kunnen vinden waar ze naartoe moeten, dan worden dit soort kinderen door burgers mee naar huis genomen! Daar zijn die kinderen in zoverre mee geholpen, dat ze een beker warme melk krijgen en een bed. Maar daarna? En dan nog… zijn die burgers wel zo goedgezind? Want zo’n kind is ‘weg’… en wordt ook niet één twee drie gemist……
En natuurlijk weet ik ook wel dat er daklozen zijn die niet geholpen willen worden, maar ook die mensen verdienen een dak boven hun hoofd. Moeilijk te begrijpen? Ik dacht het niet….

Een heel lang verhaal in de korte versie, SP wilde even 10 minuutjes schorsen. Dat werden er 45..tot groot ongenoegen van een flinke groep Hollandia-aanhangers, die voor het volgende agendapunt al aanwezig waren. Vlak daarvoor had ik al besloten een andere stoel te zoeken. Ik zat tussen een stel mopperende, hardhorende mannen die naar hun overtuiging vast heel zachtjes met elkaar overlegden ..maar ik kon niks meer verstaan. Ik vond een lege stoel naast de persdame. Ik gokte het erop ..als ik daar niet mocht zitten zou ik vast wel weer weggestuurd worden. Dat gebeurde niet ..ik was welkom. Ik stelde mezelf voor als de mevrouw die die jongen naar de opvang gebracht had. Mijn uitgestoken hand werd enthousiast beetgepakt door persdame. “Hoi! Ik ben Connie, ik heb jou gebeld!” .. Leuk !

Wel grappig om te zien hoe tijdens zo’n schorsing de ene na de andere persoon zich quasinonchalant in de buurt van persdame ophouden.  Per ongeluk worden er ballonnetjes opgelaten in de hoop dat persdame het oppikt en er wel een stukje in het NHD over wil plaatsen.  Met bewondering heb ik geluisterd naar haar vriendelijke maar duidelijke ‘ik hoor je wel maar ik doe er waarschijnlijk toch niks mee want ik heb het al druk genoeg’-  tactiek.

Zoals gezegd..na een dikke 3 kwartier kwam College en Raad weer bijeen en werd een Motie van Afkeuring ingediend tegen wethouder Ruppert. De arme man werd net zo rood als zijn dasje.
Uiteindelijk werd de motie maar net afgewezen…. 16 stemmen voor en 18 tegen. Daarmee was ook het agendapunt afgehandeld.
Zover ik begrepen heb worden er dus per 1 dec in het oude wijkgebouw van de Risdam 13 extra plaatsen gerealiseerd. Dat moet € 30.000,= opstartkosten, en € 60.000,= onderhoud en personele kosten , kosten. Niemand die daarop reageerde!!!! Bijna een ton!! Mijn mond valt open hoor…€ 10.000,= per maand dus. Voor 13 extra plaatsen.. Slapen die gasten dan onder gouden dekentjes? Krijgen ze er een maaltijd van het Park erbij? Doe eens even normaal! Van dat geld kun je veel meer doen!!

Het is maar goed dat ik niet de politiek ben in gegaan. Ik denk dat ik iets te simpel denk. Dat ik me ook niet aan de spreekregeltjes van zo’n raadsvergadering zou kunnen houden.
Maar waar het mij om ging, dat is bereikt. Extra bedden voor dak- en thuislozen, openheid van zaken waarom de portefeuille houdende wethouder geen haast had om zijn taken uit te voeren. En dit alles nog vóór de winter ook!!

Nu maar hopen dat dhr Ruppert nog de website van Hoorn gaat aanpassen , en ook de politie op de hoogte brengt van de extra plaatsen.

 *Aanklikken voor grote versie van het verslag in het NHD van vandaag*
 

3 thoughts on “Gelukt!!

 1. Esther van den Bergh says:

  Een heel mooi resultaat! Goed hoor!
  Erg hé, dat je niets mag zeggen bij zo’n raadsvergadering. Ik zou dan ook op mijn tong zitten bijten, hoor!
  Gelukkig wordt er nu iets opgestart, hopelijk blijft dat zo en/of wordt er iets geregeld dat niet meer tijdelijk is, maar altijd ruimte geeft voor opvang indien nodig.
  Hulde voor jouw bemoeienis hierin!

 2. Jolanda says:

  Ja, volgende maand komen de definitieve plannen…schijnt het. Daarom is de oplossing die nu genoemd is ook maar voor de komende 6 maanden. Nou ja, in ieder geval iets toch!!
  *Wie het kleine niet eert………*

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.