En dan ben je zomaar op zoek naar de Daklozenopvang..

Nou dat was wel een heule vreemde avond!!! Om 20:40 Emiel ophalen van de trein. Femke en de tweeling waren mee..ff gezellig. Op de heenweg zie ik op het Dampten  een jonge knul zitten. Een fiets bepakt met tassen naast hem, terwijl hij op een blaadje papier tuurt. “Goh”, denk ik nog .. “zo’n knul…….”

Op het station treffen we een vriend van de kinderen.. een jongen die zij nog kennen uit de Koninkrijkszaal, maar door zijn ouders verstoten is toen hij niet langer meeging. Heel verhaal. Femke spreekt af om hem vanavond nog even in de kroeg te zien, nadat ze thuis geld en haar fiets opgehaald heeft. Ook heb ik hem uitgenodigd om eens langs te komen als Emiel thuis is..(want die mag nog niet mee naar de kroeg).

De kinderen hebben dikke pret zo op het parkeerterrein, en als we uiteindelijk van het Transferium wegrijden, zie ik die jongen weer zitten. Ditmaal op het bankje voor het ziekenhuis…wederom turend op zijn briefje. Femke kijkt me aan en vraagt: “ FF helpen mam?” Waarop ik de rem weer  intrap en zeg: ” Ja hoor, ga maar even vragen waar hij heen moet..”
Hij schijnt naar Dampten 12 te moeten.. “Dan moet je weer terug jongen, want dan zat je net goed!!” roep ik hem door het geopende raampje toe. Maar hij is redelijk radeloos. ..
Dan pak ik mijn mobiel, kijk even op Kaarten en tik dan het adres in. De pin vliegt zonder aarzelen boven Hoorn en duikt op een plek in de kaart waarvan  ik al redelijk vermoedde dat die daar zou landen.. Ik laat het aan de jongen  zien en we bieden aan wel even met hem mee te rijden. De jongen stapt weer op zijn lichtloze fiets en met mijn alarmlichten aan blijf ik schuin achter hem rijden. Het is niet ver…

Eenmaal op het Dampten aangekomen blijkt nr 12 inderdaad onvindbaar! Een lege bouwplaats en een verlaten parkeerterrein..that’s all. Ik vraag aan de stille jongen of hij het goed vind dat ik de politie bel voor info.. hij gaat zonder aarzelen akkoord. ( had ik niet verwacht)
De dame van 8844 hoort mijn verhaal aan en moet even zoeken of er inderdaad een daklozenopvang voor jongelui is. “En dan bedoel ik niet het JocH he!!”.. Ik hoor dame naar adem happen. Het JocH  is het Jongeren opvangcentrum Hoorn…en alleen bedoeld voor jongeren die accuut door Jeugdzorg uit huis gehaald zijn. Leek me niet dat deze jongen daar thuishoorde ( of misschien wel). De dienstdoende agente weet mij te melden dat er volgens haar informatie inderdaad een winteropvang op het Dampten 12 moet zitten. “Kwestie van goed kijken mevrouw, het moet daar echt zitten!!”

Niet dus.  We hebben wel 4 rondjes gereden en zelfs ergens aangebeld. Ook deze meneer wist dat het er geweest was, maar niet of het er nog zat. Hij kon ons niet verder helpen. Boem, de deur ging weer dicht.
Ik voelde hoe die jongen een brok in zijn keel kreeg. Ik geloof onmiddellijk dat een kind niet zomaar op straat gegooid wordt, maar dit is wel heel hard.

Terwijl we nog staan te overleggen, blijkt dat Femke contact heeft met de jongen die ze net gesproken hebben op het station. Ook deze knul is een tijdje dakloos geweest, en weet te vertellen dat er in de wijk Huesmolen ook een daklozenopvang zit.  Op dat moment gaat de deur weer open en komt de meneer van daarnet terug met een briefje. “Hier…ik heb hier een telefoonnummer van die gasten. Bel ze maar, dan vraag je maar waar ze zitten. Succes!” en de deur klapt weer dicht.

Femke heeft haar mobiel alweer te pakken en belt de opvang. Blijkt dat ze inderdaad verhuisd zijn. De jongeman moet maar even naar de Huesmolen. Kind is niet eens bekend in Hoorn!!!
Dus toen ben ik even stout geweest. De achterste stoelen plat, tassen van de fiets gehaald, fiets achterin, tassen er bovenop. Emiel daar weer bovenop en de jongeman voorin. Eerst de kachel maar eens aan, want terwijl hij in de auto komt zitten, zie ik zijn blauwe handen.

Heel langzaam rijd ik binnendoor van het Dampten naar de Scheerder in de Huesmolen. Juist ja…langs het politiebureau. 7 kleuren bagger en klotsende oksels! Dat kan ik je wel vertellen. Maar zonder brokken hebben we het wijkcentrum gevonden. Femke belde weer dat we nu voor de deur stonden, en even later kwam er inderdaad een oudere man het hek openmaken. Na een klein gesprekje werd onze koukleum binnengelaten. Voor vannacht heeft hij een slaapplaats. Waar hij morgen slaapt is nog maar de vraag.

16 thoughts on “En dan ben je zomaar op zoek naar de Daklozenopvang..

 1. Linda says:

  Ik kan niet meer zeggen dat jij echt een vrouw bent met het hart op de juiste plaats!! Een toppertje ben je!! Ik zat met kippevel je verhaal te lezen.Dikke knuf voor jou!! xx

  • Jolanda says:

   Eh….als je nu “gevaarlijk rijgedrag met losliggende fietsen achterin en een kind zonder gordels” bedoeld…dan ben ik er niet trots op!! 😉

   Dank je wel Rob!

 2. Ik heb diep diep respect voor wat je hier gedaan hebt!
  Ik wil daarbij wel aantekenen dat het, zoals gewoonlijk, weer schandalig is hoe de politie hiermee om is gegaan.

 3. Rebecca says:

  Geweldig! Ik zou niet weten of ik gestopt zou zijn… In ieder geval niet in mijn eentje, dat niet. Wat zal die jongen blij geweest met je zijn en ik zou ook geen opvang weten in hoorn..

 4. Anja says:

  Je hebt in ieder geval geen saaie avond gehad! 😉 Super hoor! Wat zal die jongen zich radeloos gevoeld hebben. Een echte redder in nood. Redders eigenlijk, want volgens mij lijkt Femke ook wel een ietsiepietsie op haar moeder, of niet? 😉 Prachtmeiden zijn jullie!

 5. Jolan, dapper is niet het juiste woord voor deze avond, maar respect hiervoor. Het feit dat jij en je dochter iemand geholpen hebt die ook recht op warmte heeft kan alleen maar aantonen dat jullie een warm hart hebben.

  Toppers zijn jullie!

 6. Hanneke says:

  Jolanda en Femke, ik ben onder de indruk. Ik zou het ook gedaan hebben moet ik eerlijk zeggen. De wereld zit nog vol met lieve mensen. Heel veel liefs van hanneke

 7. Jolanda says:

  Ik ben blij te melden dat mijn blog opgepikt is door de Hoornse politiek en er op FB zelfs een hele interessante discussie is ontstaan! Voor de geïnteresseerden op het Westfries/Hoorns Open Discussie Platform. *best wel trots*

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.