Over oud zijn of je oud voelen..Jootje heeft weer wat!

Al 2 jaar lang heb ik pijn in mijn voeten.
Een klacht die, volgens mijn huisarts, wel vaker voorkomt bij vrouwen met 5 kinderen. Dat ik eigenlijk ´s morgens meteen uit bed al pijn heb, en dat als ik na een korte pauze ga lopen de eerste 4 passen steun moet zoeken bij stoelen en muren, is aanstellerij van mij. En dat terwijl een half uurtje buffelen op de loopband geen enkel probleem geeft.
Sinds vorig jaar is er toch een soort van diagnose. Hielspoor. Een verkalking in een pees, die vastzit aan je hiel. Helaas voor mij is dat niet op mijn röntgenfoto’s te zien, dus niet te bewijzen. Maar ontstekingsremmers werken wel. Tijdelijk…..
Ik word er namelijk verschrikkelijk duf en sacherijnig van.. celebrex en arcoxia. Een vervangster van mijn huisarts heeft wat meer begrip, en stelt voor eens een prednisoninjectie te geven in de duidelijk aanwijsbare pijnlijke plek. Een ongelooflijk zere aangelegenheid, maar volgens Boy ben ik superstoer.
Toen zij hem vroeg waarom, antwoordde hij: “Omdat mama wel traantjes in haar ogen had, maar ze kwamen er niet uit!!” ..O zo
Nadeel van deze injecties is dat je ze maar 1 keer per half jaar mag hebben. In mei had ik er eentje in mijn rechtervoet en die hielp echt geweldig! Afgelopen december was mijn linkervoet aan de beurt. De pijn van de injectie had ik ervoor over..ik zou daarna immers van de pijnlijke voet af zijn!!
Helaas.. na 5 weken begon het alweer.
Omdat ik ook corrigerende zooltjes hoor te dragen ivm beenlengteverschil en een chronische slijmbeursontsteking in mijn heup kom ik ook bij de podoloog. Maandag was het weer zover, ik mocht langskomen om nieuwe zooltjes aangemeten te krijgen. Na mijn klachten in kaart te hebben gebracht kwam er een klein lichamelijk onderzoek. Er werd zachtjes getrokken en geduwd aan mijn enkels.. geen probleem zover. Totdat ze bij mijn zere hiel kwam..ik moest me echt inhouden het niet uit te schreeuwen!
Op aanraden van de podoloog werd ik doorgestuurd naar een fysiotherapeut die ook shockwavetherapie geeft. Geen idee wat dat was, maar zij overtuigde mij ervan dat ik een ideale patiënt was en dat ik het echt moest proberen! €40,= per behandeling , maar ja….als dat helpt.
Vandaag was het al zover..een afspraak bij D&C in Hoorn. In hetzelfde pand als waar ik werk, dus dit moest zo zijn!!
Een leuk jong team, een bijzondere aankleding en locatie ( koffietafel waarbij je kunt wachten staat midden in de behandelruimte..hoezo privacy? Maar ook wel handig..kun je zien dat jij niet de enige bent die af en toe genante oefeningen doet  ). Ik had er zin in!
Ik werd meegenomen door een stagiair die de intake zou doen. Nadat ik verteld had dat ik al zeker 2 jaar last heb van deze klachten werd ik eens aangekeken. “Ja..als je als moeder zegt dat je ’s avonds vermoeide voeten hebt, hoor je dat je daar maar mee moet leren leven….”

Daarna kwam de fysiotherapeut zelf om te kijken of de stagiair het goed gedaan had en samen begonnen ze met het lichamelijk onderzoek.
Beenlengteverschil, instabiele linkerknie en rammelbakken van enkels was de diagnose. En bedankt!!
Om zeker te zijn werd er een echografie gemaakt van mijn knie ( die ene die 2 jaar geleden een bijzonder anatomisch onverantwoorde draai maakte) en daar kwam inderdaad de diagnose uit die de orthopeed ook stelde: “ Beter wordt het niet, die banden blijven zo ruim. Gewoon voorzichtig doen!”
Wel grappig was dat ik alles mee kon kijken en hij met veel geduld uitlegde wat hij zag en hoe het eruit hoort te zien. Toen ging hij naar mijn achillespezen. En toen betrok zijn gezicht.
“Hier ben ik niet blij mee… Hier word ik niet vrolijk van”
Ik hoopte eerst nog dat het een geintje was, maar zijn gezicht, en dat van de stagiair waren eigenlijk duidelijk genoeg. Mijn rechterpees is bijzonder slecht, en er zit zelfs een gaatje waar de aanhechting met mijn kuitspier zit. Absoluut niet meer rennen of springen was het eerste wat ik te horen kreeg!!
En ook aan de andere kant zit het niet goed. In die linkerpees, en erom heen, zit vocht.
Dat houdt in dat die pezen heel erg hard moeten samentrekken om mijn voet te laten bewegen. En dus gaan mijn pezen in mijn voeten dat compenseren. Iets waar ze niet op gemaakt zijn. En vandaar dus de ontstekingen.
Zo bijzonder vind ik het.. Ik heb pijn in mijn voeten! Niet in mijn achillespezen! Maar die zijn slecht. Heel slecht, voor iemand die morgen 38 jaar wordt….

Nu is mijn linkerenkel en voet dik ingetapet. Het advies is dat tot zondagavond proberen te laten zitten en eens kijken hoe het voelt. Maandag krijg ik dan de eerste shockwavebehandeling, en er is aangeraden van te voren goed te eten en eventueel een paracetamolletje in te nemen. ( dat klinkt zo positief he!! Ik heb er echt zin in!!). Dat.. en nog meer fysiotherapie moeten voorkomen dat mijn pezen afscheuren.

Mij is op mijn hart gedrukt dat ik absoluut niet meer mag springen, schoppen, rennen en dat dus mijn geliefde housefeestjes definitief verleden tijd zijn. Ook mijn sportprogramma’s zal ik moeten aanpassen. Tegenwind fietsen, moet ik met beleid doen, en hard op de pedalen stampen om ff een sprintje te trekken kan dus hele pijnlijke gevolgen hebben.
En niet omdat ik binnenkort jarig ben, maar ik begin me nu toch opeens wel heel oud te voelen.. 

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.