Psychiaters

En na een leuk weekendje weer even bij beide benen op de grond.
We hebben vandaag het evaluatiegesprek met de psychiater en de psycholoog gehad.
Ook de voogd, de ggv-er en ex waren daarbij.
Het onderzoek dat half oktober (!) gehouden is, werd nu besproken, en ook het behandelplan en de medicatie zou besproken worden.
We hebben nogmaals aangegeven dat we totaal niet blij zijn met de manier waarop dit psychiatrisch onderzoek gedaan is. Wij wilden een gedegen onderzoek, met behulp van de DSM IV- classificatielijsten.
Dat is een zeer uitgebreid onderzoek, bestaande uit ruim 150 pagina’s met vragen, die door een psychiater ( liefst meerdere), de ouders en school moet worden ingevuld. Alleen op die manier krijg je het totaal plaatje duidelijk.
Dat is dus niet gebeurd.
Meneer de psychiater vond het genoeg om een half uurtje met vader te praten, met Emiel op de achtergrond aanwezig.
Ik zal even vertellen wat voor type die meneer is:

Zoeentje dus. Type ” Paulus de Boskabouter, vastgeroest, armen en benen over elkaar, onderuit gezakt in de stoel, ouderwets, niet openstaand voor welke andere mening dan ook anders dan de zijne, want: hij doet dit onderzoek 3 keer per dag, ziet gemiddeld 5 kinderen met adhd per dag, ik doe alleen behandelingen met Ritalin, en hoezo: er is ook andere medicatie??”

Wat een l*l!!!
Om te beginnen zou Emiel lichte tot matige vorm van adhd hebben. En niks anders…
Sorry??
En dat multi-disciplinaire overleg dan, waaruit kwam dat Emiel adhd, nld en odd zou hebben dan??? Want daar voel ik me als moeder behoorlijk door aangesproken!
“Tja, dat zou heel best kunnen, maar dat komt er niet uit de DSM IV -lijst”
Die had u toch ook niet gebruikt?? U had toch uw conclusie uit ervaring getrokken??
Uitgeluld dus….krijg je geen antwoord op.

Ok, volgende vraag:
Waarom hebben we nog steeds geen rapportage gekregen ?
“Daar doe ik niet aan”
Nee, dat heb ik gemerkt. Maar dat eist de Kinderbescherming, de huisarts en school wel!!
Hoe moet een huisarts in godsnaam informatie doorspelen aan andere hulpinstanties, als hij officieel van niks weet? En hoe moet school externe ambulante hulp aanvragen om de leerachterstand( inmiddels 1.5 jaar !!) weg te werken, als die niet eens kunnen aangeven of de leerachterstand door Emiel’s lage IQ, of door de concentratie problemen is ontstaan?
Schiet niet op he??
“Nee, maar als u dat perse wilt kan ik wel even een briefje voor school schrijven”.
( Hoezo ik voel nu spontaan rode vlekken opkomen?)

Next:
Stel: Emiel heeft toch odd en nld, hoe gaat dat dan met Ritalin?
“Dat werkt daar ook voor”
Jaja…volgens mij niet want nld is een aangeboren afwijking, geen gebrek of teveel aan neurotransmitters en adhd wel…

Maar goed, ik ben maar een moeder die haar vrije tijd op internet doorbrengt, ik ben geen psychiater met jaaaaaaarenlange ervaring…

Waarom Ritalin (werkt maar 3 uur)? En niet bv Concerta ( werkt 12 uur) of Strattera ( werkt 24 uur)??
Want even op z’n Hollands gezegd, ik ( en het gezin) hebben geen donder aan Ritalin, want dat is dus s’middags om 3 uur al uitgewerkt als hij om 12 uur zijn 2de pilletje inneemt. Dat is leuk voor de juf, maar niet voor mij, want als hij thuiskomt stuitert hij weer vrolijk rond.
Ik voel meer voor Concerta, want dat werkt dan van 8 tot 20 uur, en dan kan hij wel normaal ( dus zonder onder invloed te zijn) slapen.
“Tja, dat zou in Emiel’s geval wel beter zijn, maar ik werk nou eenmaal alleen met Ritalin”
( Ik zeg nu even iks, wat een achterlijk haantjes gedrag is dit!! Hij wil gewoon zijn zin doordrukken, en Emiel interesseerd hem geen f*ck!!!! ….sorry….)

O ja, en hij vond Concerta ook te duur voor ons, want Ritalin is idd goedkoper.

Nou en???? Als Concerta beter is, dan draai ik desnoods een rode lamp achter het raam hoor!!! Dat is toch niet zijn probleem??? Wat maakt mij dat nou uit hoe duur dat is? Dat geld komt er! ( dan maar niet meer uitgaan )
Waar bemoeid die man zich mee??? Op dat punt dan bedoel ik….

We bleven maar eromheen draaien, en de jeugdvoogd wilde ook even haar mening erdoor drukken.
Die denkt ook alleen maar aan haar agenda. Dus zij heeft er even doorgedrukt, dat ondanks dat de second opinion nog aangevraagd moet worden, Emiel per januari aan de Ritalin gaat.
Niemand weet of dat uberhaupt wel de juiste medicatie is in zijn geval, en zij vond ook dat we “maar gewoon moesten gaan proberen”.

Zucht…. ik hoop van harte dat het goed uitpakt voor Emiel. Ik heb zo’n sterk voorgevoel dat dit niet de juiste medicatie is voor hem, maar er wordt gewoon NIET geluisterd!!!
Ik ben nu advocaat van de duivel, maar ergens hoop ik dat het helemaal fout gaat. Niet om mijn gelijk te krijgen, maar misschien worden de zaken dan wel grondig aangepakt.

En o ja..even nog een nieuwtje: de ggv-er stopt ermee. Hij heeft een andere baan aangeboden gekregen.
Hij wordt jeugdvoogd per 1 januari.
En een vervanger voor ons gezin is er nog niet.

Dus vind iemand het gek dat ik weer twijfel of ik het aankan als Emiel thuiskomt??
* Er is dus geen hulp ( meer)
* Er is geen gedegen psychiatrisch onderzoek geweest
* Er is nog steeds geen plaats op Boddaert
* En ik heb geen vertrouwen in de Ritalin.

Er is dus na 3 maanden nog steeds geen f*ck veranderd!!!
En dan moet ik weer gewoon met frisse moed beginnen???

19 thoughts on “Psychiaters

 1. j-zus, wat een verhaal weer. Je gang langs de instanties is inmiddels meer dan rijp voor een televisieprogramma. Dit is toch niet meer normaal! kan me voorstellen dat je de moed in de schoenen zakt. Kan je geen contact zoeken met mensen die in hetzelfde schuitje zitten/hebben gezeten? Het lijkt me dat je dit nauwelijks nog in je eentje kan oplossen allemaal. Je zou de “instanties” toch bijna een proces aan de broek doen omdat ze gewoon in gebreke blijven. Wens je in ieder geval alle sterkte om toch door te zetten, hou je haaks!!
  groetjes
  suzanne

 2. lees net ook pas je verhaal over de kleintjes. Mijn god, ik dacht dat het hier een ziekenboeg was, maar bij jullie was het wel echt goed raak. Bij ons heeft de amoxicilline gelukkig goed gewerkt, iedereen weer beter. Nou ja, alleen manlief is ziek. Zo ziek heb ik’m nog niet gezien, na drie dagen diarree moest ik vanmiddag een onwelriekend potje bij de poli van het wfg afgeven om te kijken wat er aan de hand is want de huisarts vindt dat het te lang duurt. Ben benieuwd. Vanavond heeft’ie gelukkig voor het eerst sinds zaterdag wat gegeten (hij past in ieder geval wel weer in al zijn broeken 😉 )

 3. Hoi Suus, ja, ik heb wel hulp en steun van mensen hier via web-log die min of meer hetzelfde meemaken…en daar ben ik heeeeeel blij mee!!
  En die instanties aanklagen? Ik zou wel willen, maar daar heb ik de energie niet voor. Er spelen nog veel meer dingen met instanties, maar daar kan ik hier niets over zeggen, omdat er ook mensen meelezen waarvan ik weet dat die ons gigantisch zouden tegenwerken als ze dat wisten…
  Weet je wat? Ik mail je wel even 😉

 4. ongelofelijk…hier zijn toch geen woorden meer voor??!

  Begrijp ik het goed dat de medicatie puur een geldkwestie is? Zou het dan vanaf januari dan wel gewoon voorgeschreven kunnen worden? (nieuwe zorgstelsel, waarbij kinderen gratis verzekerd zijn).

 5. Kinderen zijn nu ook al gratis meeverzekerd, maar dankzij onze fijne regering zit er een eigen bijdrage op heel veel medicatie.
  Hoe het precies zit met Ritalin weet ik niet, maar zodra je naar andere middelen grijpt, hangt er een eigen bijdrage aan.
  Net zoals bv met Ventolin, daar is nu ook een ander, goedkoper middel voor in de plaats gekomen…je moest eens weten hoe ik heb moeten praten als Brugman bij onze apotheek om ze ervan te overtuigen dat als mijn kinderarts Ventolin voorschrijft ( en niet dat goedkopere middel) dat ik dan ook Ventlin hebben wil!!!

 6. Ha Jolan,

  toen Sanne aan de medicatie ging ooit een jaar of 2 geleden begon ze ook met Ritalin, omdat opbouwen met Ritalin beter gaat dan met Concerta. Mocht de Ritalin goed aanslaan dan kan ja na de opbouwperiode altijd overstappen op Concerta. Ik zou overigens voorzichtig zijn met Strattera (lees mijn ervaringen) en daar is nu het nodige over te vinden op diverse sites.
  Ik hoop echt dat het gaat werken bij Emiel, maar waarom kon er niet in de Kerstvakantie mee begonnen worden? Het heeft bij de meeste kinderen toch de nodige bijwerkingen en die zouden dan grotendeels onder controle zijn op het moment dat de vakantie weer afgelopen is.

  Ik snap je frustraties overigens heel goed. Ik vind het heel moedig dat je je nog steeds er vol voor gaat en het belang van Emiel voor op stelt.

  Dat het niet meevalt weet ik eigen ervaring.

  Dus meid heel veel sterkte en via deze weg hele fijne feestdagen en een heel goed, gezond en gelukkig 2006. Hopelijk een jaar waarin dingen beter gaan lopen dan dit jaar.

  dikke knuf Har

 7. en daar sta je dan he? met dat heerlijke machteloze gevoel 😕 vreselijk! ik ken het, probeer maar eens zo’n vent tot rede te brengen… echt waardeloos dit! ik snap ook nog steeds niet waarom het zo moet… als ouder zijnde moet je alles maar pikken lijkt het, lekker makkelijk voor hun, zij zijn er weer vanaf zo gauw jij het kantoor verlaat… blijven vechten hoor! jij weet het beste wat goed is voor emiel!! en niemand anders, ik snap dat je er moe van word, maar helaas moet het nog te vaak …. heel veel sterkte!

 8. Daar word je toch helemaal gillend gek van? Schandalig is ’t gewoon! Het berichtje van Harriet is voor mij als leek, in elk geval hoopgevend (over opbouwen van Ritalin). Mochten wij ooit in de problemen komen, dan vraag ik een consult aan bij jou. Volgens mij heb jij veel meer kennis van zaken dan die suffe psych! Wat een sukkel!
  Veel sterkte toegewenst en volhouden, hoor!

 9. @ Harriet
  De reden waarom ze in januari willen beginnen is omdat volgende week de vakantie begint, en school dan geen zicht op Emiel heeft. En Paulus de Boskabouter wil de veranderingen horen die oa de juf waarneemt…

 10. suzy says:

  Hoi Jolanda.Ik volg je site al een poosje,dus ik heb het gevoel dat ik je al heel lang ken …Ik sta er van te kijken hoe ze omgaan met dit soort problemen in Nederland.Niet te geloven.Ik heb verder geen ervaring met medicijnen enz,maar BELACHELIJK hoe er NIET naar je geluisterd wordt.Ik wens je heel veel succes met je gezin. Maar,het komt vast goed…..Groetjes,

 11. Jesses meid.. daar zou je broek toch van afzakken? war is die man mee bezig.. hebben ze nou nog niet door dat jullie hulp nodig hebben?
  ben t met suzy eens dat t belachelijk is dat er NIET naar je geluisterd wordt..
  wens je heel veel kracht meid…
  veel liefs

 12. Hoe zou het toch komen dat onze gezondhedszorg zoveel geld opslokt?! Efficixebnt werken zou al een heleboel schelen! Hier word je toch compleet gefrustreerd van? Wanneer gaan ze eens luisteren en niet alleen maar denken aan tijd en geld? Als je in die branche werkt, weet je toch dat je werkt met MENSEN en niet met nummertjes? Zou je zeggen ja, maar dat is dus kennelijk niet zo…
  Jo, ik kan er met mijn pet ook niet bij, maar dat had je vast al begrepen… 😉 Hou je taai en blijf vooral je gevoel volgen!

 13. allemachtig zeg, wat een gedoe zeg, dat ze daar onderhand de stukken bloemkool eens uit hun oren halen. pffff, wat moet jij je weer eens machteloos voelen. en dat met de kerstdagen in het zicht, ik had jullie beter nieuws gegund hoor. zo blijf je maar tobben. veel sterkte hoor meid, ik weet zeker dat jij als Emiels moeder het bij het rechte eind heb, blijf knokken, ook al valt je dat zwaar. ik weet ook zeker dat jij beter dan de juf kunt beoordelen welke veranderingen er komen door de medicatie in Emiels gedrag en ook je 2 andere (grote) kinderen. kun je niet gewoon alsnog afdwingen dat er per direct mee gestart wordt, als ik in jouw schoenen stond was ik volgens mij allang een keer luidschreeuwend ten overstaan van iedereen een flinke woede aanval gekregen!
  ***heel veel bewondering heb ik voor jou Jolanda***

 14. Jeetje, wat een geklooi zeg! Nog steeds? Hoe kan je nog met die mensen willen praten? En al helemaal met die nurt ja… armen over elkaar, benen over elkar. Wie lichaamstaal heeft gestudeerd zal zeggen: dat is een gesloten persoon die niet open staat, sterker nog, zichzelf afsluit. Afstand houd. Hoe kan je daar een vertrouwensrelatie mee krijgen ten goede van je kind. Dit is toch om doodmoe van te worden! Al eens aan Klachtencommissies gedacht, Jolan?

Een reactie is fijn! Daar kan ik wat mee :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.